Νέα / Ανακοινώσεις ΣΔΙΤ

29.01.2021
Υπογραφή έναρξης ισχύος της ΣΔΙΤ «Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου»
Υπογραφή έναρξης ισχύος της ΣΔΙΤ «Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου»

Παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Νίκου Παπαθανάση, υπεγράφη σήμερα η έναρξη ισχύος της ΣΔΙΤ «Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου» από τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Παναγιώτη Νίκα, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Περιβαλλοντικής Πελοποννήσου κ. Γιώργο Αγραφιώτη και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ κ. Μ. Μαραγκουδάκη.Παρόντες ήταν, επίσης, ο Γενικός Γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ κ. Ορέστης Καβαλάκης και ο Γενικός Γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων κ. Μανώλης Γραφάκος.

Το αντικείμενο του Έργου περιλαμβάνει

• την κατασκευή 3 Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) σε Αρκαδία, Λακωνία και Μεσσηνία, συνολικής δυναμικότητας 200.000 τόνων,
• την κατασκευή 2 Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) σε Αργολίδα και Κορινθία,
• την κατασκευή 3 Χώρων Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ),
• τη λειτουργία και συντήρηση των παραπάνω εγκαταστάσεων, και
• τη μεταφορά των απορριμμάτων από τους Σταθμούς Μεταφόρτωσης (ΣΜΑ) στους Χώρους Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤΥ). 
 

 Ανάδοχος του Έργου είναι η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ.

Το συνολικό κόστος επένδυσης είναι 150 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 90εκατομμύρια ευρώ αφορούν σε χρηματοδότηση μέσω ιδιωτικών πόρων και 60 εκατομμύριαευρώ μέσω ευρωπαϊκών πόρων.

Υπολογίζεται ότι στη διάρκεια της περιόδου κατασκευής πρόκειται να δημιουργηθούν 600 νέες θέσεις εργασίας, ενώ στην περίοδο λειτουργίας προβλέπεται να δημιουργηθούνεπιπλέον 200 μόνιμες θέσεις, χωρίς να συνυπολογίζονται οι έμμεσες θέσεις απασχόλησης στους τομείς των μεταφορών, της εμπορίας και της διαχείρισης ανακυκλώσιμων υλικών.

Το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο αποτελεί μείζον περιβαλλοντικό και οικονομικό ζήτημα, καθώς στην Ελλάδα επιβάλλονται υψηλά πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενώ επηρεάζεται και ο τουρισμός στην περιοχή. Η ΣΔΙΤ Πελοποννήσου αποτελεί το 5οσυμβασιοποιημένο έργο διαχείρισης απορριμμάτων, μετά τα αντίστοιχα σε Δυτική Μακεδονία, Ήπειρο, Ηλεία και Σέρρες.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Νίκος Παπαθανάσης δήλωσε: «Είναι μεγάλη μέρα η σημερινή διότι επιτέλους προχωράμε στην οριστική επίλυση του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων στη Περιφέρεια Πελοποννήσου, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων. Η Κυβέρνησηστηρίζει ένθερμα ενέργειες που συμβάλουν στην πράσινη ανάπτυξη, την κυκλική οικονομία και τον σεβασμό προς το περιβάλλον. Μέλημά μας είναιη αναβάθμιση της Περιφέρειας και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.»

Ο Γενικός Γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ κ. Ορέστης Καβαλάκης δήλωσε: «Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων στη χώρα που θα ενισχύσεικαθοριστικά την αναπτυξιακή προοπτική της Περιφέρειας. Ο θεσμός των ΣΔΙΤ διασφαλίζει ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων με στόχο την βελτίωση της ζωής των πολιτών».

 

Σχετικές εικόνες: