Νέα / Ανακοινώσεις ΣΔΙΤ

12.05.2023
Υπαγωγή του έργου της μετεγκατάστασης του Συγκροτήματος Σωφρονιστικών Καταστημάτων Κράτησης Κορυδαλλού μέσω ΣΔΙΤ
Υπαγωγή του έργου της μετεγκατάστασης του Συγκροτήματος Σωφρονιστικών Καταστημάτων Κράτησης Κορυδαλλού μέσω ΣΔΙΤ

Την υπαγωγή του έργου της μετεγκατάστασης του Συγκροτήματος Σωφρονιστικών Καταστημάτων Κράτησης Κορυδαλλού του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, στο πλαίσιο των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) ενέκρινε η Κυβερνητική Επιτροπή Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας.
Το έργο συνίσταται ειδικότερα στη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή και συντήρηση, για διάστημα 30 ετών, του νέου Δικαστικού Σωφρονιστικού Συγκροτήματος Αθηνών (ΔΣΣΑ) και της Διεύθυνσης Μεταγωγών Δικαστηρίων Αττικής στο Δήμο Ασπροπύργου, που στην παρούσα φάση στεγάζονται στην περιοχή του Κορυδαλλού και περιλαμβανομένης του Ταύρου αντιστοίχως. Οι νέες εγκαταστάσεις του Δικαστικού Σωφρονιστικού Συγκροτήματος Αθηνών θα αναπτυχθούν σε έκταση περίπου εκατό (100) στρεμμάτων και θα περιλαμβάνουν συνολικά πτέρυγες κράτησης χωρητικότητας 1.950 κρατούμενων (συμπεριλαμβανομένης πτέρυγας ευάλωτων ομάδων, ημιπτέρυγας ΑμΕΑ), πτέρυγες Πειθαρχικών Κελιών χωρητικότητας 50 κρατούμενων, ενισχυμένο νοσοκομείο και ψυχιατρική πτέρυγα χωρητικότητας 100 κρατούμενων, χώρους θεραπευτικών προγραμμάτων, επτά (7) δικαστικές αίθουσες, πτέρυγες σχολικής εκπαίδευσης, γυμναστήριο, βιβλιοθήκη, αλλά και εργαστήρια, ενώ υπάρχει πρόβλεψη και για χώρους λατρείας.

Η διάρκεια της σύμβασης θα είναι 30 έτη (4 έτη κατασκευή και 26 έτη συντήρηση) ενώ ο προϋπολογισμός του έργου θα ανέρχεται θα ανέρχεται στα 617 εκ. ευρώ με χρηματοδοτική συμβολή του Ελληνικού Δημοσίου 50 εκ. ευρώ, ή, εναλλακτικά, στα 700 εκ. ευρώ, χωρίς συμβολή του Δημοσίου.
Ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, δήλωσε: «Είμαι ιδιαίτερα περήφανος που στην ολοκλήρωση της θητείας μου ως Υπουργός Ανάπτυξης& Επενδύσεων με απόφασή μας υπάγεται το εμβληματικό αυτό έργο στο πλαίσιο των ΣΔΙΤ. Είμαι σίγουρος ότι με τη συνεργασία των Υπουργείων Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Προστασίας του Πολίτη και την καθοριστική συμβολή του ΤΑΙΠΕΔ το έργο θα ολοκληρωθεί με υψηλές προδιαγραφές, ταχύτητα και διαφάνεια, εκσυγχρονίζοντας το σωφρονιστικό σύστημα της χώρας και συμβάλλοντας παράλληλα στην ανάπτυξη της περιοχής του Κορυδαλλού».

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης &Επενδύσεων, κ. Νίκος Παπαθανάσης δήλωσε:

«Είναι μεγάλη η χαρά μας που εντάσσουμε στο πλαίσιο των ΣΔΙΤ το στρατηγικής σημασίας έργο της μετεγκατάστασης  του Συγκροτήματος Σωφρονιστικών Καταστημάτων Κράτησης Κορυδαλλού, ενός έργου με θετικό κοινωνικό, περιβαλλοντικό και οικονομικό αποτύπωμα για την ευρύτερη περιοχή της Αττικής. Η Γενική Γραμματεία Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ θα συνεχίσει να υποστηρίζει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να εκκινήσει άμεσα η διαγωνιστική διαδικασία και το έργο να παραδοθεί στην κοινωνία το συντομότερο δυνατό».
Ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Ελευθέριος Οικονόμου, δήλωσε: «Άλλο ένα σημαντικό θεσμικό βήμα που μας φέρνει πιο κοντά στην υλοποίηση του στρατηγικής σημασίας έργου της μετεγκατάστασης του Συγκροτήματος Σωφρονιστικών Καταστημάτων Κράτησης Κορυδαλλού στον Ασπρόπυργο ολοκληρώθηκε. Η υπαγωγή του έργου στο πλαίσιο των ΣΔΙΤ με την εισήγηση του αρμόδιου Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, εξασφαλίζει τη χρηματοδότηση του Έργου από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και την αξιοποίηση του εργαλείου των ΣΔΙΤ για την υλοποίηση ενός έργου υψηλών προδιαγραφών που θα συντηρείται από τον ιδιώτη εταίρο για 26 έτη ανελλιπώς. Είμαστε σε απόλυτη ετοιμότητα, με την πολύτιμη αρωγή του ΤΑΙΠΕΔ να προχωρήσουμε άμεσα στην εκκίνηση της διαγωνιστικής διαδικασίας».
Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Παναγιώτης Σταμπουλίδης, δήλωσε:
«Η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ εργάστηκε με συνέπεια, τεχνογνωσία και ιδιαίτερη ταχύτητα για την προετοιμασία της Πρότασης Υπαγωγής του έργου της μετεγκατάστασης του Συγκροτήματος Σωφρονιστικών Καταστημάτων Κράτησης Κορυδαλλού στο πλαίσιο των ΣΔΙΤ. Είναι μεγάλη η τιμή μας που η προσπάθειά μας αυτή ευοδώθηκε με την εγκριτική απόφαση της αρμόδιας Κυβερνητικής Επιτροπής. Θα συνεχίσουμε το έργο μας με αμείωτη προσήλωση για την προετοιμασία και εκκίνηση της διαγωνιστικής διαδικασίας το συντομότερο δυνατό».

Σχετικές εικόνες: